Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada Yule Log

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 1/2 szklanki
kakao 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
jajko 3 szt
mleko 3,2% 1/4 szklanki
cukier puder

nadzienie

śmietanka kremowa 1 szklanka
cukier puder 2 łyżeczki

polewa

śmietanka kremowa 1 szklanka
czekolada gorzka 140 g
masło 30 g

dekoracja

cukier puder
masa cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada Yule Log

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 40x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Ubić cukier z żółtkami na lekką, puszysta masę. Na przemian dodawać do niej sypkie składniki i mleko. W osobnym naczyniu ubić na sztywno biała. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę i piec 15-20 minut aż stwardnieje. Czystą ścierkę kuchenną oprószyć obficie cukrem pudrem. Wyłożyć na nią upieczone ciasto. Usunąć papier do pieczenia. W razie potrzeby wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia.
Ubić kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu.
Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Stężałą polewą posmarować wierzch i boki rolady. Udekorować ozdobami z masy cukrowej i oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak