Przepis i sposób przygotowania na: Rolada Jabłkowa
Biszkopt:
Ubić jaja z cukrem , mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli do masy jajecznej, dodać aromat. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić po nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15 minut. W zależności jak piecze piekarnik. Po upieczeniu przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Wierzch ciasta też posypujemy cukrem pudrem i rolujemy ciasto.
Masa jabłkowa:
Jabłka utarte wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, wodę i prażymy mieszając, aby się nie przypaliły. Do uprażonych jabłek dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając, dajemy galaretkę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy, od czasu do czasu mieszamy. Gdy masa przestygnie rozprowadzamy na cieście, ponownie zwijamy dość ściśle, zawijamy w folię aluminiową, papier do pieczenia i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową albo cytrynowym lukrem.
SMACZNEGO!!!