Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada borówkowo nektarynkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5
mąka pszenna 6 łyżka
mąka ziemniaczana 5 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 5 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
barwnik spożywczy czerwony 1 szczypta (z czubka wykałaczki)
masa
śmietana kremówka 500 ml
serek mascarpone 250 g
cukier 4 łyżka
DODATKOWO:
borówka amerykańska 1 szk
nektarynka 500 g
kolorowa posypka do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada borówkowo nektarynkowa

Kroki postępowania

1
Obie mąki przesiać z proszkiem bo pieczenia. Z nektarynek usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Najpierw ukroić z szerszych części ćwiartek 12 plasterków. Resztę nektaryn pokroić w kostkę. Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Białka przelać do robota i za pomocą końcówki do ubijania piany ubić ją na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodać odrobinę barwnika i wymieszać. Tak przygotowane żółtka wlać do piany i na wolnych obrotach połączyć ze sobą. Następnie dodać mąki i również delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę najlepiej z wyposażenia kuchenki wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować masę i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę ze ściereczką. Zostawić do wystudzenia.
Krok 1 - Rolada borówkowo nektarynkowa foto
2
Gdy biszkopt wystygnie śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić ja na sztywno z cukrem. Do ubitej dodać serek mascarpone i delikatnie połączyć tak aby nie było grudek, część zostawić do posmarowania wierzchu rolady. Następnie dodać pokrojone w kostkę nektaryny i część borówek ( trochę zostawić ich do dekoracji ).
Krok 2 - Rolada borówkowo nektarynkowa foto
3
Delikatnie wymieszać łyżką. Biszkopt na roladę rozwinąć, na biszkopt wyłożyć masę owocową i rozsmarować po cieście. Zawinąć roladę, położyć ją złączeniem do dołu.
Krok 3 - Rolada borówkowo nektarynkowa foto
4
Odłożoną śmietaną obsmarować roladę, zrobić wzorki widelcem ( ale nie jest to konieczne ). Na górze rolady rozłożyć plasterki nektaryny, posypać borówkami i posypką do ciast.
Krok 4 - Rolada borówkowo nektarynkowa foto
5
Roladę wstawić do lodówki do schłodzenia.
Krok 5 - Rolada borówkowo nektarynkowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 31.05.2016 08:33
smaczny deser
ben-ka 30.05.2016 22:57
Jaka ładna, kolorowa..................
Agnieszka_B 06.12.2012 21:32
Prezentuje się przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak