Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada boczkowa z nutą salami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

chudy boczek 1 kg
salami 6 plaster

Przyprawy

cebula 3 plaster
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
chili Prymat
Majeranek suszony Prymat

Porada

Boczek przed krojeniem musi być dobrze schłodzony.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada boczkowa z nutą salami

Kroki postępowania

1
Boczek umyć, osuszyć i oprószyć dość mocno przyprawami. Na płacie boczku rozłożyć plastry salami ( jeśli mamy salami cienką należy użyć więcej plasterków ) i posikane plastry cebuli.
Krok 1 - Rolada boczkowa z nutą salami foto
2
Boczek zwinąć w roladę i za pomocą sznurka wędliniarskiego zawiązać aby rolada nam się nie rozwinęła. Z wierzchu posypać roladę solą i majerankiem i odstawić ją na godzinę.
Krok 2 - Rolada boczkowa z nutą salami foto
3
Po tym czasie położyć roladę na dnie naczynia żaroodpornego ( użyłam pokrywki ) wysmarowanym masłem. Naczynie z boczkiem wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 180 stopni i od momentu zgaszenia lampki oznaczającej nagrzanie piekarnika piec boczek przez godzinę.
Krok 3 - Rolada boczkowa z nutą salami foto
4
Potem boczek wyjąć, wystudzić, odciąć sznurek wędliniarski i pokroić boczek w plastry.
Krok 4 - Rolada boczkowa z nutą salami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 27.03.2014 17:33
wygląda rewelacyjnie, warto wypróbować przepis!
norweska20 27.03.2014 15:57
bardzo apetyczne
ZEWA 27.03.2014 15:23
Dziękuję a boczuś smaczny jest :)
Janina 27.03.2014 14:46
Wspaniałe mięsko;)
ada.la 27.03.2014 14:43
WSPANIAŁY POMYSŁ

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak