Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z jabłkami
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier dalej ubijając, później żółtka, a na koniec delikatnie mąki i proszek.
Piekarnik rozgrzewamy do 190', a masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Pieczemy 8 minut, w międzyczasie na blacie rozkładamy ściereczkę którą posypujemy cukrem pudrem lub cukrem waniliowym. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ścierkę, ściągamy papier i zwijamy biszkopt razem ze ściereczką.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę (można też zetrzeć na tarce) przekładamy do rondelka i podlewamy odrobiną wody, dusimy na średnim ogniu często mieszając do miękkości, po czym wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy masa jabłkowa zacznie powoli tężeć wykładamy ją na placek i zwijamy tym razem już bez ściereczki. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!