Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 0,5 litra
olej 0,5 szklanki
drożdże 10 dag
jajko 2 szt
cukier puder 1,5 szklanka
pomarańcza 2 szt
cytryna 1 szt
cynamon Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
masło 2 łyżki
jabłko kwaśne 1 kilka szt.
jabłka 1 słodkie

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym

Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni.

Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy na stolnicy, dzielimy koło na 8 części (powstaje trójkątów). U podstawy każdego trójkąta nakładamy przygotowane nadzienie i zwijamy formując rogaliki.
Pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

apetytnawiecej 01.02.2013 21:09
w ostatnim rozdaniu gałkę muszkatałową przez pomyłkę zastąpiłam zielem angielskim... wbrew pozorom było to intrygujace doznanie:)
eliza135 31.01.2013 20:19
z takim nadzieniem jeszcze nie robiłam
monisia1977 31.01.2013 06:48
pycha
Habibi 31.01.2013 00:10
bardzo lubimy takie rogaliczki :)
Aannkaa82 30.01.2013 20:50
Ostatnio robiłam z nutellą.
Sylwia26 30.01.2013 20:36
smacznie wyglądają
gosia56 30.01.2013 20:24
napewno pyszne
Monika78 30.01.2013 20:07
ciekawe nadzienie, super wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak