Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z budyniem śmietankowym

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
masło 50 dag
drożdże 10 dag
jajko 4 szt
mleko letnie 1/2 szklanki
śmietana 6 łyżek
cukier 6 łyżek
sól 1/3 łyżeczki
budyń 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z budyniem śmietankowym

Do letniego mleka ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy . Dodajemy cukier 1 łyżkę i jeszcze raz mieszamy . Posypujemy mąką i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy make dodajemy miękkie masło ,jajka , śmietanę i resztę cukru na koniec rozczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy budyń z połowy mleka niż pisze na opakowaniu - słodzimy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy , wycinamy kwadraty w jeden róg nakładamy budyń i rolujemy w rogalika. Jajko mieszamy z odrobiną śmietany 30 procent i takim rozczynem smarujemy rogaliki. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 05.01.2014 12:59
super rogaliczki
monisia1977 05.01.2014 12:00
fajnie wygląda
Edith85 05.01.2014 10:23
Uwielbiam takie słodkości nadziane budyniem
Ola1984 05.01.2014 09:33
Pysznie wyglądają :)
Aga-25 05.01.2014 09:31
mniam rogaliki
kriko 05.01.2014 09:29
wygladaja przepysznie
stokrotka 05.01.2014 09:23
smaczne rogaliki!
Agnieszka-87-25 05.01.2014 09:22
smak ekstra
Krzysztof15 05.01.2014 09:16
pyszne rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak