Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe z ciasta topionego

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne, krucho-drożdżowe rogaliki z ciasta topionego, czyli zanurzanego w zimnej wodzie. Ta technika nie wymaga czekania na wyrośnięcie ciasta, a pozwala uzyskać bardzo smaczne wypieki, które długo zachowują świeżość (o ile nie znikną zaraz po upieczeniu, co - zapewniam - zdarza się bardzo często).

Składniki:

Na rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta topionego:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże świeże 50 gramów
cukier 3 łyżki
mleko 0.5 szklanki
masło 82% 250 gramów
żółtko jajek 3 sztuki
białko 1 sztuka
marmolada 0.75 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe z ciasta topionego

Przygotowanie rogalików krucho-drożdżowych z ciasta topionego

1
Drożdże rozkruszyć i rozmieszać z jedną łyżką cukru w ¼ szklanki ciepłego mleka. Odstawić rozczyn na kilka minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Na stolnicę wysypać mąkę, położyć na niej masło i posiekać, mieszając z mąką. W środku ciasta zrobić dołek, wlać żółtka, pozostałą ¼ szklanki mleka oraz rozczyn, wsypać dwie łyżki cukru i wymieszać, a następnie zagnieść ciasto, formując z niego kulę.
Krok 1 - Rogaliki krucho-drożdżowe z ciasta topionego foto
2
Do głębokiego garnka lub dużej miski wlać ok. 2-2,5 litra zimnej wody i włożyć kulę z ciasta. Woda powinna całkowicie przykrywać ciasto. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię wody (trwa to kilka minut), lekko je odsączyć, a następnie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
Krok 2 - Rogaliki krucho-drożdżowe z ciasta topionego foto
3
Wyrabiać ciasto, podsypując mąką dopóki nie przestanie kleić się do rąk. Uformować kulę i podzielić ją na pięć części. Każdą z części po kolei rozwałkować na koło, podzielić je na osiem trójkątów.
Krok 3 - Rogaliki krucho-drożdżowe z ciasta topionego foto
4
Ok. 1 cm od zewnętrznego brzegu każdego trójkąta nałożyć niecałą łyżeczkę marmolady, zwinąć ciasto zaczynając od brzegu z marmoladą, formując rogaliki.
Krok 4 - Rogaliki krucho-drożdżowe z ciasta topionego foto
5
Każdy rogalik posmarować po wierzchu białkiem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C, do zrumieniania wierzchu rogalików.
Krok 5 - Rogaliki krucho-drożdżowe z ciasta topionego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak