Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z winogronami i rozmarynem
- Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na pół , usunąć pestki.
- Cebulę drobno pokroić.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i lekko podsmażyć cebulę.
- Wrzucić ryż i wymieszać. Ryz powinien dokładnie pokryć się tłuszczem.
- Wlać wino i gotować do odparowania płynu / ok.2 min./.
- Następnie dolewać po chochelce bulionu i mieszać , aż ryż wchłonie całą porcje płynu.
- Dolać kolejną chochelkę i czynność tę powtarzać do całkowitego ugotowania się ryżu ok.15-20 min./
- Kiedy risotto jest już prawie gotowe dodać pozostałą cześć masła , ser i dokładnie wymieszać.
- Gdy masło i ser całkowicie się rozpuszczą wsypać winogrona, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać kilka listków rozmarynu, delikatnie wymieszać,pozostawić kilka minut pod przykryciem.
- Nałożyć na talerze, ozdobić winogronem i świeżym rozmarynem.