Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami

5.0
(100)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Taki ryż kocham najbardziej. Jego kremowa i kleista konsystencja oraz rozmaite dodatki za każdym razem dostarczają nowych doznań smakowych.

Składniki:

SKŁADNIKI

ryż arborio 1 szklanka
piersi z kurczaka 1 sztuka
cebula szalotka 2 sztuki
pieczarki brązowe 150 gramów
białe wino wytrawne 150 mililitrów
parmezan starty 2 łyżki
bulion 0.7 litra
masło 2 duże łyż.
oliwa 2 duże łyż.
natka pietruszki 2 duże łyż.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
grzyby suszone 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami

KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podsmażamy na oliwie i odkładamy na talerzyk. Na tą samą patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pokrojone w plastry pieczarki, do momentu odparowania z nich wody (w trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk).

KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy suszone prawdziwki*.

* Ten dodatek doda daniu wyjątkowo grzybowego smaku. Możemy użyć także innych grzybów.

KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka oraz pieczarki. Ryż doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym i białym pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak