Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli z wypływającym żółtkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 300 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
sól
woda 3-4 łyzki
szpinak świeży lub mrożony 1 op
czosnek 2 ząbki
ser biały
przyprawy
parmezan starty
żółtko jajek 2 dla kazdej osoby

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli z wypływającym żółtkiem

Kroki postępowania

1
Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D

Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny.Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.

Ciasto rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie, w każdej kupce zrobić dołek i wbić zółtko. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.
Krok 1 - Ravioli z wypływającym żółtkiem foto
2
Wzorki zrobić widelcem.Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Tylko 2 ravioli zrobiłam z jajkiem, reszta była mniejsza i tylko z farszem szpinakowym.
Krok 2 - Ravioli z wypływającym żółtkiem foto
3
W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni. Okrasić pierożki ravioli, posypać tartym parmezanem i pietruszką.

Przeciąć pierożka i ......... jest :D

Uwaga: ciasto należy cienko rozwałkować !
Krok 3 - Ravioli z wypływającym żółtkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 21.11.2013 10:10
Super przepis :)
MarchiochaKucharzy 20.11.2013 09:06
W drugim kroku jest napisane : gotować przez około 4 minuty. Te minuty są zależne od grubości ciasta. Ostatnio gdy robiłam te pierożki, cieniusieńko udało mi się rozwałkować ciasto. Przy gotowaniu 4 minuty jajko było tak na pół miękko :D. trzeba próbować! Pozdrawiam
Babciagramolka 19.11.2013 19:59
Nie piszesz ile czasu gotować by żółtko pozostało płynne .Pomysł fantastyczny. Zrobiła bym z żółtkami przepiórczych jajek to pierożki by mogły być mniejsze.
margaret 19.11.2013 19:57
fajny pomysł:)
kasienka23 19.11.2013 17:35
fajny pomysł!
Michał2 19.11.2013 15:51
świetny przepis
Olga_SK 19.11.2013 12:40
Ależ to musi smakować :)
Jadwiga/Jaga85 19.11.2013 12:38
SUPER PRZEPIS!!!
jasiek 19.11.2013 12:32
chyba zaraz zrobię na obiad
Gracer 19.11.2013 12:17
super przepis
everay 19.11.2013 11:42
napewno przepyszne
ssylwiaa 19.11.2013 09:58
świetne ravioli ;) wypróbuję ;)
mariel78 19.11.2013 09:49
pyszne i ciekawe
Monia 19.11.2013 09:44
Ciekawa potrawa i na pewno smaczna :)
sasanka 19.11.2013 09:35
Pięknie się prezentuje :) a takie płynne żółtko robi wrażenie
Konczi 19.11.2013 08:56
cudnie wygląda - moje smaki :) zostawiam smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak