Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Radomianka

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
margaryna 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
jajko 4 sztuki

Na krem:

masło 200 gramów
cukier waniliowy 16 gramów
cukier puder 3/4 szklanki
serek homogenizowany waniliowy 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Radomianka

Przygotowanie ciasta: Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając mikserem. Gdy jest utarta masa, dodajemy na przemian mleko i mąkę, połączoną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy. Wszystko mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do blachy 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Przygotowanie kremu: Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy serki homogenizowane, wszystko mieszamy łyżką.

Upieczone i schłodzone ciasto przecinamy na pół i dodajemy krem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 20.12.2012 10:29
pycha
anja3107 07.10.2012 14:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak