Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowiec na zimno

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 70 dkg
cukier 2/3 szklanki
woda 2 szklanki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
biszkopty okrągłe ok. 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowiec na zimno

Kroki postępowania

1
Rabarbar oczyścić, w razie potrzeby obrać z wierzchnich włókien, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka.
Krok 1 - Rabarbarowiec na zimno foto
2
Do rabarbaru wlać szklankę wody, dodać połowę cukru, zagotować.
Krok 2 - Rabarbarowiec na zimno foto
3
Jak rabarbar się zagotuje, wyłączyć pod garnkiem gaz. Do rabarbaru wsypać galaretkę truskawkową. Wymieszać dokładnie, żeby galaretka się rozpuściła. Rabarbar z galaretką ostudzić.
Krok 3 - Rabarbarowiec na zimno foto
4
Na dnie tortownicy (ok. 22 cm) rozłożyć biszkopty.
Krok 4 - Rabarbarowiec na zimno foto
5
Wylać na nie tężejącą masę rabarbarową, schłodzić w lodówce.
Krok 5 - Rabarbarowiec na zimno foto
6
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Jajka krótko sparzyć wrzątkiem, wbić do miski. Dodać do nich resztę cukru. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem.
Krok 6 - Rabarbarowiec na zimno foto
7
Do kremu jajecznego wlać tężejącą galaretkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną wylać na masę rabarbarową.
Krok 7 - Rabarbarowiec na zimno foto
8
Ciasto odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy.
Krok 8 - Rabarbarowiec na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 09.11.2013 22:28
Piękne i pyszne ciasto.
fotoviderek 03.07.2013 18:40
Świetne ciacho :)
Alex_M 01.07.2013 06:41
fajny pomysl! podoba mi sie
babajaga1969 28.06.2013 18:15
jak pysznie - na zimno nie jadłam z rabarbarem
Andrzej8 28.06.2013 14:37
chętnie bym się skusił
Katarzyna34 28.06.2013 14:29
muszę kiedyś wypróbować
Łucja 27.06.2013 23:29
pysznie :) pięknie podane :)
kupiska 27.06.2013 15:05
fajnie wyglada przyozdobiony
KasiaK90 27.06.2013 14:52
wspaniałe ciasto!
lee-aa 27.06.2013 13:39
fajny przepis :) z pewnością wypróbuję :)
Janina 27.06.2013 13:33
Na oko widać smak, cudeńko;)
Agula&Stabi 27.06.2013 13:19
musi być smaczny
Marta1986 27.06.2013 13:19
smaczne ciasto
Renata9 27.06.2013 13:13
super ciacho
2milutka 27.06.2013 12:27
na pewno pyszny!
Mniam 27.06.2013 12:21
To musi być smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak