Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruche ciasto z delikatną, rozpływającą się w ustach bezą, przełożone masą i dżemem porzeczkowym - niebo w gębie.

Składniki:

Składniki na kruche ciasto:

mąka pszenna 500 gramów
proszek do pieczenia 1 szczypta
sól 1 szczypta
cukier puder 0.5 szklanki
masło zimne 200 gramów
żółtka duże 6 sztuk
śmietana kwaśna 2 łyżki

Beza:

białko 6 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1.5 szklanki
skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka

Ponadto:

dżem porzeczkowy 1 słoik
orzechy włoskie 120 gramów

Masa:

mleko 2 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
skrobia ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3 łyżki
masło 82% 200 gramów
likier amaretto 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka

Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dołożyć żółtka, cukier oraz kwaśną śmietanę. Szybko zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 45-60 minut.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie, aby beza wyszła idealna dodawać partiami łyżka po łyżce cukier, cały czas ubijając. Na koniec delikatnie wmieszać drewnianą szpatułką mąkę ziemniaczaną.

Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, o wielkości formy. Rozwałkować po połowie ciasta, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę bezową, posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Piec razem (bądź osobno, jeżeli nie mamy dwóch takich samych form) w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.

Jeżeli będziemy piec 'na dwa razy' to każdą z części przygotujmy bezpośrednio przed pieczeniem.

Masa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, do drugiej dodać żółtka, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy drugą część i gotujemy jak budyń. Po zgęstnieniu przykryć folią, tak aby powierzchnia folii stykała się z powierzchnią budyniu. Wystudzić.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodawać stopniowo wystudzony budyń. Dodać aromat migdałowy bądź likier Amaretto.

Gdy krem będzie gotowy, przełożyć oba placki. Przed podaniem wyjąć z lodówki, a ciasto zmięknie, co ułatwi krojenie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 04.03.2019 16:14
Pyszna pychotka : )
Bożena Matuszczyk 04.03.2019 11:44
Smakowite ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak