Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety z łososia z dzikim ryżem, DS XVII odc.39

5.0
(83)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Masz łososia i nie wiesz, co z niego zrobić na obiad? Oto przepis na pyszne pulpety z łososia, pieczone i podane z dzikim ryżem. Danie z łososia, ale inaczej - nie duszony, nie smażony, tylko w formie pysznych kulek :)

Składniki:

filet z łososia 150 gramów
ryż dziki 1 szklanka
woda 1 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 sztuki
szpinak baby 2 szklanki
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
mąka migdałowa 1/4 szklanki
jaja 1 sztuka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka

Do podania:

ogóreczki konserwowe z czosnkiem Smak 10 sztuk
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
natka pietruszki kilka gałązek
cytryna 1/2 sztuki

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku

Porada

Mąkę migdałową w przepisie możemy zastąpić bułką tartą w takiej samej ilości.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z łososia z dzikim ryżem, DS XVII odc.39

Mięso łososia można przyrządzić na wiele sposobów: upiec, usmażyć, ugotować na parze, udusić w sosie lub zrobić pyszne pulpety. W tym przepisie na pulpety z łososia łączymy rybę ze szpinakiem, koperkiem i zielonym pieprzem, który dodaje przyjemnej ostrości całemu daniu.

Przygotowanie:

1. Filet z łososia kroimy w drobną kostkę.

2. Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 2:3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut (aż ryż zmięknie).

3. Czosnek, cebulę i liście szpinaku drobno siekamy. W moździerzu rozdrabniamy zielony pieprz.

4. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy jednocześnie cebulę, czosnek i liście szpinaku. Doprawiamy zielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdy liście szpinaku zwiędną, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

6. W dużej misce łączymy: łososia, zawartość patelni, mąkę migdałową, sól, roztrzepane jajko i koperek suszony. Masę na pulpety dokładnie wyrabiamy do połączenia wszystkich składników.

7. W rękach formujemy pulpety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Warto przygotować małą miseczkę z zimną wodą, aby zwilżać ręce w trakcie.

9. Pulpety pieczemy w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez 25-30 minut.

Sposób podania:

Pieczone pulpety z łososia podajemy z dzikim ryżem, ogóreczkami konserwowymi
i pomidorami koktajlowymi przekrojonymi na połówki. Danie dekorujemy posiekaną pietruszką i ćwiartką cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 06.01.2023 11:53
Szkoda ze ryż został ugotowany bez soli a w naki migdałowej w przepisie dnia Pani Daria dołożyła tyle samo co innych składników.sxkoda nie polała pulpetów odrobiną oliwy.
bbb 05.01.2023 20:22
W jakiej temperaturze pieczemy pulpety
Doradca Smaku 09.01.2023 08:21
200 stopni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak