Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Łosoś w cieście francuskim, odc. 22

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(235)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli szukacie pomysłu na szybki obiad, którego przygotowanie zajmie Wam co najwyżej 45 minut - sięgnijcie po przepis na łososia w cieście francuskim, podanego w towarzystwie sosu kaparowego.

Składniki:

Łosoś w cieście:

mrożone filety z łososia 200 g
czosnek 1 ząbek
biała część pora 1 sztuka
pieczarki 3 sztuki
suszone pomidory z ziołami 4 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
ciasto francuskie opakowanie
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
żółtka duże 2 sztuki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka

Sos:

czosnek 1 ząbek
cebula dymka ze szczypiorkiem 7 sztuk
masło klarowane 2 łyżki
śmietana kremówka 250 ml
kapary całe Smak 3 łyżeczki

Do smaku:

Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Do dekoracji:

natka pietruszki

Porada

Aby przy łączeniu brzegów ciasta francuskiego widelec się do niego nie przyklejał, wystarczy obtoczyć go w mące pszennej. Kupując łososia, wybierajmy te ryby, które mają różowy kolor – oznacza on, że ryba nie była karmiona sztuczną paszą.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Łosoś w cieście francuskim, odc. 22

Przepis na łosoś w cieście francuskim i sosie kaparowym jest szybki i łatwy do przygotowania.  Znakomicie sprawdzi się jako zwykły obiad lub danie na specjalną okazję, np. urodziny, przyjęcie, czy święta. 

Przepis na łososia w cieście francuskim

1

Czosnek, por, pieczarki oraz suszone pomidory kroimy w plastry. Na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym wrzucamy czosnek, pieczarki i por. Mieszamy i smażymy minutę, a następnie dodajemy suszone pomidory i doprawiamy Tymiankiem. Mieszamy, smażymy kolejną minutę i zdejmujemy patelnię z palnika.

2

Ciasto francuskie rozmrażamy. Dwa listki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich kawałki łososia i doprawiamy rybę pieprzem cytrynowym. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i nadzienie nakrywamy listkami ciasta. Za pomocą widelca dociskamy do siebie brzegi, aby się skleiły.

3

W małej misce roztrzepujemy żółtka i za pomocą pędzelka smarujemy nimi ciasto francuskie. Na koniec posypujemy ciasto czarnuszką.

4

Tak przygotowanego łososia w cieście francuskim pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni Celsjusza.

Przepis na sos kaparowy:

1

Czosnek rozgniatamy i drobno siekamy. Białą część dymki siekamy drobno, szczypior nieco grubiej. Na nagrzaną z masłem klarowanym patelnię wrzucamy czosnek i twardą część dymki. Mieszamy i smażymy minutę. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i kapary, a po chwili szczypior. Pieprzymy i delikatnie solimy do smaku. Dusimy całość na małym ogniu, aż śmietanka się zagotuje i sos nieco zgęstnieje.

Gotowy sos szczypiorowo-kaparowy nakładamy do miseczki. 

Łososia w cieście francuskim podajemy z sosem i dekoracją z listków pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak