Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z karpia w galarecie rybnej
Kręgosłup, ogon, płetwy, skórę i głowę (bez oczu i skrzeli) zalać zimną wodą, dodać przyprawy, oczyszczone warzywa i gotować, aż powstanie esencjonalny bulion - odcedzić.
Pół szklanki odlać do żelatyny i pozostawić do ostygnięcia.
Filety z karpia zmielić dwukrotnie, dodać jajko, przyprawy i zmielone krakersy, które mają za zadanie związać masę.
Wyrobić i odstawić na pół godziny.
W międzyczasie namoczyć żelatynę w odlanym wywarze, wymieszać i odstawić do spęcznienia.
Rozpuścić w mikrofalówce, wlać do podgrzanego bulionu rybnego i mieszać do rozpuszczenia.
W lekko osolonej wodzie ugotować niewielkie pulpety z karpia, odcedzić i ułożyć w salaterkach - zalać przygotowanym bulionem.
Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.