Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety wieprzowe z ziemniaczanym purée

5.0
(59)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszna propozycja na obiad - pulpety z ziemniaczanym purée.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 gramów
szczypior dymki 3 gałązki
nasiona chia 2 łyżki
Grill przyprawa klasyczna Prymat 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
cukinia 2 sztuki
Bazylia suszona Prymat 2 łyżki
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wieprzowe z ziemniaczanym purée

Cebulkę dymkę drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj do niego cebulkę, nasiona chia, przyprawę grill klasyczny, sól i wszystko razem wymieszaj. Gotowe mięso odstaw do lodówki na 30 minut.

Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Z mięsa uformuj pulpeciki i układaj je na blaszce w niewielkim odstępnie od siebie. Piecz w 170°C przez 10 minut. Po minutach obróć pulpeciki i piecz kolejne 10 minut.

W międzyczasie  pokrój cukinie w słupki. Rozpuść masło na patelni i dodaj cukinię. Całość dopraw solą i bazylią, pamiętając o ciągłym mieszaniu.

Gotowe pulpeciki podawaj z cukinią oraz ziemniaczanym purée.

Cukinię i klopsiki podawaj z purée ziemniaczanym.

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak