Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie z wasabi

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 40 dkg
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
jajko 1 sztuka
kasza manna 1 czubata łyżka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
bulion wieprzowy 1 l
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna 2 czubate łyżki
śmietana kremówka 1/4 szklanki
kostka mięsna 1 sztuka
Musztarda chrzanowa Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie z wasabi

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 4 łyżeczek wasabi.
Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, jajko, kaszę, przyprawę do mięsa mielonego, trochę soli i pieprzu.
Krok 1 - Pulpeciki w sosie z wasabi foto
2
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pulpeciki w sosie z wasabi foto
3
Bulion zagotować, dodać do niego ziele angielskie i liść laurowy. Z mięsnej masy formować małe, okrągłe pulpeciki i wrzucać je do gotującego się bulionu. Do bulionu dodać też zioła, musztardę, kostkę mięsną i wasabi. Gotować ok. 15-20 minut.
Krok 3 - Pulpeciki w sosie z wasabi foto
4
Śmietanę wymieszać z pół szklanki zimnej wody i mąką.
Krok 4 - Pulpeciki w sosie z wasabi foto
5
Zagęścić nią sos. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Krok 5 - Pulpeciki w sosie z wasabi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak