Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny i domowy chleb na zakwasie. Chrupiący chleb domowej roboty. Zobacz przepis na żytni chleb na zakwasie.

Składniki:

Zakwas:

mąka żytnia 100 g
woda 100 ml

Chleb:

mąka żytnia 500 g
mąka pszenna typ 650 500 g
zakwas 250 g
woda letnia 500 ml
drożdże świeże 15 g
sól 2 łyżeczki

Porada

Gorącego ani ciepłego chleba nie rozkrajamy, ponieważ szybciej czerstwieje.

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-żytni chleb na zakwasie

chleb na zakwasie

1

Zakwas:
1 DZIEŃ:

np 8:00 rano. do wysokiego naczynia wsypać 100g mąki żytniej i 100 ml wody wymieszać do powstania jednolitej masy (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do następnego dnia.

2 DZIEŃ:

Te same proporcje mąki i wody co poprzedniego dnia dodajemy do zaczynu i odstawiamy.
Tę czynność wykonujemy do 7 dni. Zakwas powinien pracować, czyli powinny pojawić się bąbelki i powinien zmieniać zapach na bardziej kwaśny.

Gdy będziemy robić chleb i odlewać zakwas do mąki, odkładamy pół szklanki zakwasu i jeżeli w najbliższym czasie będziemy robić znowu chleb należy go w ten sam sposób dokarmiać, jeżeli nie zamierzamy robić chleba wkładamy zakwas do lodówki.

2

Chleb na zakwasie:
Wsypujemy mąki do dużej miski, wsypujemy sól - mieszamy obie mąki z solą. Następnie w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do mąki wlewamy zakwas i wodę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto tak, aby było luźniejsze.

Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na noc.

Z rana rozgrzewamy piekarnik wraz z garnkiem na chleb na 250°C na 10 min.
Do rozgrzanego naczynia przekładamy ciasto i przykrywamy.

Pieczemy 40-45 min w 200°C następnie odkrywamy chleb i pieczemy 10 min do zarumienienia się skórki.

Upieczony chleb odwracamy i stukamy w spód do wydania głuchego dźwięku wtedy chleb jest upieczony prawidłowo. Gotowy chleb odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

SMACZNEGO !

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak