Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pszenna tortilla w wersji domowej

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
sól 1/2 łyżeczki
margaryna 1/4 kostki
woda 3/4 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: pszenna tortilla w wersji domowej

Kroki postępowania

1
Mam sentyment do potraw , które mogłabym kupić , a robię je sama.Jest ich coraz więcej. Tym razem tortilla.
W miseczce umieszczam mąkę i dodaję pokrojoną drobno margarynę.
Krok 1 - pszenna tortilla w wersji domowej foto
2
Do miseczki z odmierzoną mąką , margaryną i solą ,wlewam gorącą wodę i mieszam.
Kiedy już nie radzę sobie łyżką przechodzę do zagniatania ręcznego.
Krok 2 - pszenna tortilla w wersji domowej foto
3
Z wyrobionego ciasta robię 10 kulek, które odstawiam na minimum godzinę do lodówki.
Krok 3 - pszenna tortilla w wersji domowej foto
4
Następnie wałkuję każdą porcję jak najcieniej potrafię (okolo 20*20 cm)
Rozgrzewam patelnię i nie dodając ani deka tłuszczu piekę tortille z każdej strony po około 30 sekund.
Krok 4 - pszenna tortilla w wersji domowej foto
5
Zdejmuję i przykrywam wilgotną ściereczką. Gotowe.
Krok 5 - pszenna tortilla w wersji domowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mitek111 03.02.2014 16:06
muszę wybróbować
brioszka 03.02.2014 15:47
fajne bąble się zrobiły na plackach! super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak