Przepis i sposób przygotowania na: Przepyszny shortbread
Dodać masło i 50 ml wody, zamieszać. Utworzyć kulkę, owinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do chłodu.
Rozwałkować i dać do blachy wyłożonej papierem. Ponakłuwać ciasto i piec 15 minut w 180° C. Ostudzić w blasze.
Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Delikatnie podgrzewać krem z kasztanów, dodać wysuszoną żelatynę i to dobrze rozpuścić.
Pozostawić do wystygnięcia i wylać ten krem na odmrożone ciasto, do lodówki na 3 godziny.
Pokruszyć czekoladę na kawałki i stopić w kąpieli wodnej.
Pozostawić do wystygnięcia, następnie wylać na krem z kasztanów. Wyrównać wierzch. Do lodówki na 2-3 godziny. Pokroić ciasto na kwadraty za pomocą noża-piłki.
UWAGI: można przechowywać w lodówce kilka dnia owinięte folią.
By ciastka były pyszniejsze, gdy czekolada jest jeszcze miękka, pokryć ją drobinkami kasztanów lub migdałów.