Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepyszny shortbread

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada mleczna 200 g
krem z kasztanów 150 g
miękkie masło 125 g
MASA MIGDAŁOWA 125 g
cukier 125 g
mąka 125 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Przepyszny shortbread

Połączyć w misce masę migdałową z cukrem, mąką i solą.
Dodać masło i 50 ml wody, zamieszać. Utworzyć kulkę, owinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do chłodu.
Rozwałkować i dać do blachy wyłożonej papierem. Ponakłuwać ciasto i piec 15 minut w 180° C. Ostudzić w blasze.
Rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Delikatnie podgrzewać krem z kasztanów, dodać wysuszoną żelatynę i to dobrze rozpuścić.
Pozostawić do wystygnięcia i wylać ten krem na odmrożone ciasto, do lodówki na 3 godziny.
Pokruszyć czekoladę na kawałki i stopić w kąpieli wodnej.
Pozostawić do wystygnięcia, następnie wylać na krem z kasztanów. Wyrównać wierzch. Do lodówki na 2-3 godziny. Pokroić ciasto na kwadraty za pomocą noża-piłki.
UWAGI: można przechowywać w lodówce kilka dnia owinięte folią.
By ciastka były pyszniejsze, gdy czekolada jest jeszcze miękka, pokryć ją drobinkami kasztanów lub migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 07.02.2014 19:47
co to jest ta masa migdałowa ? jaka mąka ? jakiej wielkości blaszka? jakie odmrożone ciasto ?!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak