Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste kedgeree

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 1/2 l
łosoś wędzony 150 g
krewetki koktajlowe 150 g
ryż brązowy 300 g
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
jajko 5 niedużych sztuk
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: Proste kedgeree

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, osączyć.
W garnku zagotować bulion z dodatkiem soku z cytryny. Dodać do niego krewetki, gotować około 10 minut. Krewetki wyjąć na talerz, bulionu nie wylewać.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ugotowany ryż i krewetki, podlać częścią bulionu, doprawić solą, pieprzem i curry. Całość smażyć około 10 minut (do czasu aż bulion odparuje) delikatnie mieszając. Pod koniec smażenia dodać podzielonego na małe kawałki łososia i posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia.
W międzyczasie ugotować jaja na twardo, obrać i podzielić na połówki.
Gorące kedgeree nałożyć na talerze i udekorować połówkami jajek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 09.05.2015 12:36
Pyszne :-)
Wafelek2601 09.05.2015 08:32
Ciekawie wygląda
Anna133 09.05.2015 08:06
wygląda nie zwykle apetycznie
Agnieszka-87-25 09.05.2015 07:53
mniam mniam
cukiereczek 09.05.2015 07:39
smacznie wygląda
Łukasz15 08.05.2015 23:24
Pysznie wygląda
Iwusia 08.05.2015 22:34
smakowicie się zapowiada
paulette17 08.05.2015 22:15
Pięknie danie prezentuje się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak