Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawdziwki zapiekane z młodymi ziemniakami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Jak ten czas szybko leci...niedawno zbieraliśmy, za chwilę zaś zbierać będziemy. Uwielbiamy grzyby, przede wszystkim zbierać. Zapiekankę gorąco polecamy miłośnikom leśnych smaków.

Składniki:

Składniki:

młode ziemniaki 1 kilogram
prawdziwki 0.5 kilograma
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 4 ząbki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
śmietanka 30% 500 mililitrów
tartego żółtego sera 5 łyżek
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwki zapiekane z młodymi ziemniakami

Ziemniaki obrałem, pokroiłem w pół plasterki (o grubości 1 cm), przesmażyłem na oliwie, ok. 10 minut, delikatnie mieszając.
W garnku zagotowałem śmietankę. Wrzuciłem przesmażone ziemniaki.
Grzyby i cebulę pokrojone w kostkę wraz z posiekanym czosnkiem przesmażyłem na oliwie ( duży ogień, aby szybko odparowała woda ). Smażyłem 10 minut , cały czas mieszając. Dodałem ziemniaki. Doprawiłem sola, pieprzem i tymiankiem. Gotowałem na wolnym ogniu 10 minut, często mieszając.
Formę do zapiekania wysmarowałem masłem, posypałem tarta bułką, przełożyłem do niej ziemniaki z grzybami. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Po tym czasie posypałem startym serem, piekłem jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu posypałem pokrojona natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak