Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tak jadano w latach dwudziestolecia.

Składniki:

Składniki:

cielęcina 500 gramów
zielony groszek 400 gramów
kajzerka 2 sztuki
jajko 3 sztuki
masło 82% 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mleko 3,2% 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem

Cielęcinę namoczyłem w mleku przez dwie godziny. Po tym czasie opłukałem je, wytarłem, zmieliłem.
Kajzerki pozbawiłem twardej skórki, używając tarki. Pokroiłem na małe kawałki, namoczyłem w mleku. Odsączyłem. Łyżkę masła utarłem z dwoma żółtkami na gładko. Dodałem namoczoną bułkę. Wyrobiłem do uzyskania pulchnej masy. Dodałem mięso i znowu dokładnie wymieszałem. Posoliłem. Uformowałem kotlety w kształcie krokietów. Obtoczyłem je w bułce tartej, potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
Smażyłem na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
Przełożyłem wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 10 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak