Przepis i sposób przygotowania na: Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem
Cielęcinę namoczyłem w mleku przez dwie godziny. Po tym czasie opłukałem je, wytarłem, zmieliłem.
Kajzerki pozbawiłem twardej skórki, używając tarki. Pokroiłem na małe kawałki, namoczyłem w mleku. Odsączyłem. Łyżkę masła utarłem z dwoma żółtkami na gładko. Dodałem namoczoną bułkę. Wyrobiłem do uzyskania pulchnej masy. Dodałem mięso i znowu dokładnie wymieszałem. Posoliłem. Uformowałem kotlety w kształcie krokietów. Obtoczyłem je w bułce tartej, potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
Smażyłem na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
Przełożyłem wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 10 minut.