Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidło śliwkowe z rumem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1 1/2 kg
cukier 1 1/2 kg
laska cynamonu 1/2 laski
rum 2 łyżki
Goździki całe Prymat 4 szt.
laska wanilii 1/2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Powidło śliwkowe z rumem

Wykonanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Następnie dodać cukier, rum, przyprawy całość dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem do następnego dnia. Przygotowane śliwki gotować 5 minut cały czas mieszając, po czym zdjąć z ognia i wyjąć przyprawy. Powidło przełożyć do naczynia aby ostygło i gdy na powierzchni utworzy się skorupka, przykryć folią namoczoną w rumie i przechowywać w lodówce. Jeżeli chcemy przechować na zimę w słoikach należy napełnić gorącym powidłem wcześniej wyparzone słoiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak