Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

powidła babuni

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 3 kg
cukier 1 kg
ocet 10 % 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: powidła babuni

Śliwki umyć, wysuszyć. Przesypywać je na zmianę cukrem (śliwki - cukier - śliwki itd.). Dodać ocet. Tak przygotowane zostawiamy w garnku na 12 godzin. Po tym czasie gotujemy śliwki na bardzo małym ogniu przez 12 godzin pod przykryciem. W trakcie gotowania nie wolno ich mieszać, ani dotykać łyżką, bo zaczną się przypalać.
Tak Przygotowane powidła przekładamy do słoików i gotujemy ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 16.01.2014 07:31
jeszcze tak nie robiłam
Iwusia 05.01.2014 22:56
super przepisik
IZABELA29 28.12.2013 08:38
smaki z dawnych lat
Wacław 27.12.2013 18:55
ja tez lubię takie powidła !
mirosława4 18.12.2013 14:52
domowe najlepsze ale ja gotowałabym je bez octu :)
jeta72 03.12.2013 11:52
Uwielbiam :-)
m1monika 21.11.2013 13:14
bardzo lubię :-)
kate.500 21.11.2013 10:37
pyszna powidla
ankaryba 07.10.2013 13:32
ja też uwielbiam :-)
Rybciia 02.10.2013 10:59
uwielbiam powidła :-)
Papryczka 04.09.2013 16:12
lubię śliwkowe powidła
smakoszek 29.08.2013 11:10
lubię takie
Katarzyna59 07.08.2013 10:33
fajne powidełka
Dorian 01.07.2013 18:41
babcine powidla zawsze sa najlepsze
Seba 14.06.2013 07:57
najlepsze domowe
gacopierz23 19.05.2013 21:09
są świetne, ja również dodaje cukier
Ewelina38 10.03.2013 21:03
jak babuni to są najlepsze pod słońcem :)
cooleczka 20.02.2013 09:29
bardzo lubię powidła; a jak się nie miesza jeszcze przez tyle godzin to da radę domyć gaarnek?
Pani Domu 27.12.2012 11:12
z chęcią bym spróbowała
Motorek 11.12.2012 09:09
super
eliza135 30.11.2012 09:24
dobre
berys18 24.11.2012 15:52
pyszne powidła
Bernadeta 21.11.2012 08:19
bez cukru?fee....ja dodaje troszke mniej ale to jak kto lubi...ocet jest po to aby śliwki zachowały swój kolor...ja też tak robie i wychodzą przepyszne ,smaże ok.4 godz...i wogóle nie mieszam
SmacznaPyza 19.11.2012 17:51
powidła to raczej bez cukru.... Po co dodaje się ocet?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak