Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczaka
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką sypaną i odstawić na około 10 minut.
W tym czasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Mięso z udka pokroić w kostkę lub paski.
Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę, dodać mięso i podsmażyć krótko na mocnym ogniu.
Następnie dodać startą marchewkę, podlać wodą ( jeszcze lepiej jak jest rosół, opcjonalnie jak ktoś woli, kostka bulionowa) i dusić razem około 15 minut- do miękkości mięsa.
Na koniec dodać posiekany koperek i mąkę rozrobioną z małą ilością wody, tak żeby zagęścić sos.
Ja na koniec jeszcze zabielam odrobiną smietany.
Doprawić jeszcze do smaku i podawać z ziemniaczkami lub kaszą.
SMACZNEGO!!!