Przepis i sposób przygotowania na: Poori - smażone placki hinduskie
Ciasto podzielić na 3-4 części, uformować kulki i każdą z nich nasmarować olejem i włożyć do naoliwionej miseczki, nakryć folią, aby ciasto nie obeschło - odstawić na 30-45 minut, aby spęczniał w nim gluten.
Ciasto wałkować dość cienko nadając mu formę okrągłych placuszków, które można smażyć w całości lub wcześniej pokroić w szerokie paski.
W międzyczasie rozgrzać olej w szerokim garnku lub głębokiej dużej patelni - wrzucić kawałeczek ciasta i sprawdzić, czy wypływa i syczy intensywnie - do odpowiednio rozgrzanego tłuszczu wkładać porcjami ciasto, przytrzymać przez chwilę łopatką, aby było zanurzone, a następnie smażyć z obu stron na rumiano. Smażenie powinno trwać (w zależności od wielkości i grubości) ok. 20-30 sekund z każdej strony. Po odwróceniu i dosmażaniu drugiej strony już nie dociskać łopatką - powinny pływać swobodnie.
Gotowe placuszki osączyć na papierowych ręcznikach.
Podawać jako dodatek do hinduskich dań lub jako samodzielną przekąskę np. z dodatkiem ulubionych dipów.