Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Poori - smażone placki hinduskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
woda gazowana 200-250 ml
olej do smażenia 1 litr
sól 1 łyżeczka

Porada

Mąka używana do tych placków powinna mieć możliwie dużą zawartość glutenu. * Oleju można użyć rzepakowego, ale nadaje się też ryżowy lub arachidowy. * Do surowego ciasta można dodać ziarenka ulubionych przypraw - kumin, czarnuszkę, kozieradkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Poori - smażone placki hinduskie

Wymieszać dokładnie mąkę z solą - wlać 3-4 łyżki oleju oraz 200 ml wody - wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące, a w razie konieczności dolać nieco więcej wody.

Ciasto podzielić na 3-4 części, uformować kulki i każdą z nich nasmarować olejem i włożyć do naoliwionej miseczki, nakryć folią, aby ciasto nie obeschło - odstawić na 30-45 minut, aby spęczniał w nim gluten.

Ciasto wałkować dość cienko nadając mu formę okrągłych placuszków, które można smażyć w całości lub wcześniej pokroić w szerokie paski.

W międzyczasie rozgrzać olej w szerokim garnku lub głębokiej dużej patelni - wrzucić kawałeczek ciasta i sprawdzić, czy wypływa i syczy intensywnie - do odpowiednio rozgrzanego tłuszczu wkładać porcjami ciasto, przytrzymać przez chwilę łopatką, aby było zanurzone, a następnie smażyć z obu stron na rumiano. Smażenie powinno trwać (w zależności od wielkości i grubości) ok. 20-30 sekund z każdej strony. Po odwróceniu i dosmażaniu drugiej strony już nie dociskać łopatką - powinny pływać swobodnie.

Gotowe placuszki osączyć na papierowych ręcznikach.

Podawać jako dodatek do hinduskich dań lub jako samodzielną przekąskę np. z dodatkiem ulubionych dipów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.09.2014 10:11
Warto zrobić choć raz i spróbować, bo przepis prosty, a efekt fajny, jeśli ktoś lubi smażone słone przekąski :)
ada.la 16.09.2014 20:51
ciekawy ten przepis
IwonaDD 16.09.2014 18:36
fajny przepis
mysza75 16.09.2014 16:56
jakie fajne jeszcze takich nie jadlam
Stenka 16.09.2014 16:49
ciekawy przepis
jasiek 16.09.2014 16:30
ciekawe takie egzotyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak