Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowe wianuszki
1. Ciasto na wianuszki:
Masło rozpuścić w gotującym soku z pomarańczy, dodać szczyptę soli, otartą skórkę z pomarańczy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i energicznie wymieszać pałką, tak żeby ciasto odchodziło od ścianek, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka (cały czas miksując mikserem), aż do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta.
2. Lukier pomarańczowy:
Sok z pomarańczy i otartą skórkę z pomarańczy utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania konsystencji lukru.
3. Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o wielkości 10x10cm. Na każdym kawałku papieru szprycować za pomocą rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką wianuszki z ciasta.
4. Na gorącym, rozgrzanym do 170 stopni oleju umieścić wianuszki na papierze (po chwili papier sam się odklei), po czym go usunąć. Wianuszki smażyć na złoty kolor z obu stron, po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku, jeszcze gorące zamoczyć z jednej strony w lukrze pomarańczowym i pozostawić do wystudzenia.