Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowa babka

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 30 dkg
cukier puder 25 dkg
jaja 6 sztuk
spirytus 2 łyźki
margaryna 30 dkg
pomarańcza 2 sztuki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie

polewa

czekolada gorzka 1/2 tabliczki
cukier puder 1/2 szklanki
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowa babka

Kroki postępowania

1
Margarynę i jaja wyjmuję z lodówki wcześniej żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wkładam pokrojoną margarynę, dodaję cukier puder i ucieram mikserem na puszysta masę.
Krok 1 - Pomarańczowa babka  foto
2
Żółtka oddzielam od białek. Dodaję do utartej margaryny po jednym żółtku. Ucieram dalej na puszysta masę.
Krok 2 - Pomarańczowa babka  foto
3
Pomarańcza sparzam i szoruję dokładnie. Ścieram skórkę na tarce oczka drobne
Krok 3 - Pomarańczowa babka  foto
4
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy utartej razem ze spirytusem.
Krok 4 - Pomarańczowa babka  foto
5
Mieszam ręką i dodaję skórkę pomarańczową.
Krok 5 - Pomarańczowa babka  foto
6
Białka ubijam na sztywną pianę dodaję szczyptę soli lepiej się ubijają. Pianę mieszam z ciastem ręką nie mikserem delikatnie.
Krok 6 - Pomarańczowa babka  foto
7
Odkładam 6 łyżek ciasta do którego dodaję kakao. Formę do babki kamionkową dokładnie smaruję tłuszczem, każde wgłębienie, następnie posypuje bułka tarta. Forma musi być dobrze wysmarowana bo potem baka się przykleja i nie chce wyjść. Do formy wlewam połowę ciasta jasnego, następnie ciasto kakaowe, i reszta ciasta jasnego. Wkładam do nagrzanego piekarnika, ja zaczęłam piec babkę od temp 160 stopni przez 30 minut następnie zwiększyłam na temp 180 stopni na kolejne 30 minut. Babkę sprawdzam patyczkiem czy się dopiekła, jeżeli nie trzymam ją chwilę dłużej w piekarniku.
Po wyjęciu babki z piekarnika formę odwracam na deskę. Biorę ściereczkę, którą moczę w zimnej wodzie. Przykładam ją na formę babki i zostawiam na chwilę aż odparuję. Pomaga mi to zawsze wyjąć babkę w całości.
Krok 7 - Pomarańczowa babka  foto
8
Odkładam 6 łyżek ciasta do którego dodaję kakao. Formę do babki kamionkową dokładnie smaruję tłuszczem, każde wgłębienie, następnie posypuje bułka tarta. Forma musi być dobrze wysmarowana bo potem baka się przykleja i nie chce wyjść. Do formy wlewam połowę ciasta jasnego, następnie ciasto kakaowe, i reszta ciasta jasnego
Krok 8 - Pomarańczowa babka  foto
9
. Wkładam do nagrzanego piekarnika, ja zaczęłam piec babkę od temp 160 stopni przez 30 minut następnie zwiększyłam na temp 180 stopni na kolejne 30 minut. Babkę sprawdzam patyczkiem czy się dopiekła, jeżeli nie trzymam ją chwilę dłużej w piekarniku.
Po wyjęciu babki z piekarnika formę odwracam na deskę. Biorę ściereczkę, którą moczę w zimnej wodzie. Przykładam ją na formę babki i zostawiam na chwilę aż odparuję. Pomaga mi to zawsze wyjąć babkę w całości.
Polewę zrobiłam z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lukier zrobiłam z cukru pudru. Białko ubijam na sztywno i dodaję cukier puder cały czas mieszając. Babkę polewam białym lukrem, a następie czekoladą ostudzoną.
Krok 9 - Pomarańczowa babka  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bazylka 21.04.2014 20:16
Piękna babka.
adelajda 21.04.2014 16:13
Rewelacyjnie wygląda :)
Katarzyna59 21.04.2014 14:46
pyszna babeczka
Magula 21.04.2014 14:11
Wygląda na bardzo smaczną
Christopher 21.04.2014 13:42
Wygląda pięknie,świątecznie i wiosennie.
gosia56 21.04.2014 12:53
Super babka poproszę kawałek ;)
Sylwia26 21.04.2014 12:48
pyszna babka
ben-ka 21.04.2014 12:26
Śliczna babeczka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak