Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polenta grillowana.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 10 dag
woda 700 ml
sól do smaku
masło 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
sezam czarny 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
orzeszki pistacjowe drobno posiekane 1 łyżka
sałata zielona 5 liści

Porada

Taka mała grillowana polenta doskonale nadaje się jako finger food.

Przepis i sposób przygotowania na: Polenta grillowana.

Kroki postępowania

1
Przygotować kaszę kukurydzianą.
Krok 1 - Polenta grillowana. foto
2
Wodę zagotować, osolić. Stopniowo sypać kaszkę kukurydzianą (mąkę kukurydzianą) i energicznie mieszać.
Krok 2 - Polenta grillowana. foto
3
Gotować na maleńkim ogniu, aż masa będzie odchodziła od ścianek, około 40min.
Teraz można dodać masło i ulubione zioła lub ser, paprykę, suszone pomidory.
Krok 3 - Polenta grillowana. foto
4
Gotową polentę wylać na tacę, deskę zwilżoną wodą.
Krok 4 - Polenta grillowana. foto
5
Kiedy ostygnie pokroić w dowolne kształty.
Krok 5 - Polenta grillowana. foto
6
Grillować ,aż się polenta zarumieni.
Krok 6 - Polenta grillowana. foto
7
Posypać sezamem, pieprzem, pistacjami lub ziołami.
Krok 7 - Polenta grillowana. foto
8
Ułożyć na listkach sałaty i serwować jako finger food lub jako tradycyjną przekąskę.
Dzieciom polentę możemy podać z miodem czy konfiturą.
Krok 8 - Polenta grillowana. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 22.04.2014 18:05
pysznie u Ciebie, kiedyś się skuszę
gosia47-47 22.04.2014 06:37
łał, aż ślinka cieknie widząc coś takiego. Piękne i zapewne smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak