Przepis i sposób przygotowania na: podstawowe wloskie ciasto drożdżowe
Podstawą udanego ciasta drożdżowego są: składniki w tej samej temperaturze i długie napowietrzanie. Żeby drożdże szybciej \'ruszyły\' używamy ciepłej wody.
Zaczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże, cukier i łyżkę mąki rozcieramy na gładką masę z niewielką ilością ciepłej wody lub mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W tym czasie przesiewamy mąkę (nawet dwa-trzy razy), żeby ją dobrze napowietrzyć.
Ja do zrobienia ciasta drożdżowego używam malaksera, można też zrobić to ręcznie. Mąkę, rozczyn, wodę z mlekiem i szczyptę soli łączymy ze sobą i wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, następnie powoli wlewamy oliwę z oliwek i dalej wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przegniatamy jeszcze raz. W tym momencie puszczamy wodze fantazji kulinarnej.
Z tak przygotowanego ciasta możemy zrobić: pizzę, focaccię, bułeczki, paszteciki, paluchy.
Do ciasta można dodać zioła, suszone pomidory, oliwki, cebulę