Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jagodami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
jajko 6 sztuk
cukier szklanka
woda 6 łyżek
mąka pszenna szklanka
mąka ziemniaczana szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
smietan-fiks 1 sztuka
jagody 2 szklanki
cukier puder

Porada

Po sezonie możemy wykorzystać do placka mrożone jagody

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jagodami

Margarynę ucieramy z cukrem i wbijamy po jednym jajku ciągle ucierając. Dodajemy wodę i stopniowo wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 40x26cm smarujemy margaryną i posypujemy delikatnie bułką tartą. Wykładamy ciasto i posypujemy po całości śmietan- fiksem. Wykładamy dość grubą warstwę jagód i pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.




PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 02.11.2014 22:50
pysznie u ciebie :)
Kejti 22.10.2014 13:31
Fajne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak