Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek półkruchy z jabłkami w toffi i kryształkami soli

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2+1/4 szklanki
jaja 2 sztuki
masło 50 gram
sól 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
<b>toffi:</b>
cukier 1/2 szklanki
śmietanka 1/4 szklanki
masło 1 łyżka
<b>dodatkowo:</b>
sól w kryształkach 1/2 łyżeczki
jabłko kwaśne 2-3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: placek półkruchy z jabłkami w toffi i kryształkami soli

Kroki postępowania

1

Dwie szklanki mąki (użyłam typ 650, ale może być tortowa) przesiałam do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą, dodałam miękkie masło i połączyłam z mąką. Następnie wbiłam 2 jajka i zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce, po wyjęciu rozwałkowałam na placek i za pomocą formy na tartę wycięłam idealny okrąg o średnicy 27 cm. Do podsypywania w czasie wałkowania zużyłam około 1/4 szklanki mąki.

Krok 1 - placek półkruchy z jabłkami w toffi i kryształkami soli foto
2

Cukier wsypałam na patelnię teflonową i wstawiłam na średni ogień. Gdy zbrązowiał na zewnątrz zmniejszyłam gaz i odczekałam aż się stopi nie mieszając. Następnie dodałam masło i śmietankę i mieszając drewnianą łopatką połączyłam składniki. Do toffi dodałam szczyptę soli, ale nie jest to konieczne.

Krok 2 - placek półkruchy z jabłkami w toffi i kryształkami soli foto
3

Jabłka muszą być specjalne do pieczenia, zwykłe deserowe z marketu się nie nadają, bo mają za dużo soku i są zbyt delikatne. Użyłam jabłek starej odmiany Kardynał, obrałam je ze skórki, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w grubą kostkę.

Krok 3 - placek półkruchy z jabłkami w toffi i kryształkami soli foto
4

Kawałki jabłek wymieszałam w letnim toffi.

Krok 4 - placek półkruchy z jabłkami w toffi i kryształkami soli foto
5

Następnie wysypałam na środek ciasta.

Krok 5 - placek półkruchy z jabłkami w toffi i kryształkami soli foto
6

brzegi ciasta zagięłam do góry (jak falbankę).

Krok 6 - placek półkruchy z jabłkami w toffi i kryształkami soli foto
7

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekłam 45 minut (do zrumienienia ciasta). Przed podaniem posypałam grubymi kryształkami soli. Smacznego :)

Krok 7 - placek półkruchy z jabłkami w toffi i kryształkami soli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.01.2014 20:00
świetny pomysł na placek :)
olkaaa 12.09.2013 07:43
chętnie spróbuję
Wafelek2601 28.08.2013 19:18
Dla mnie przepyszny
gosia1988 22.08.2013 07:50
super ciasto
Motorek 18.06.2013 17:07
extra ciacho
czekoladka_m 06.05.2013 09:52
fantastyczny pomysł!
KasiaK90 26.04.2013 10:42
ale u Ciebie pyszności,aż w brzuszku burczeć zaczyna;)
caralajna 09.04.2013 18:54
sól zmieni smak, chodzi o połączenie słonego i słodkiego smaku na zasadzie kontrastu
mirosława4 09.04.2013 18:12
prezentuje się pysznie a czy ta sól nie zmieni smaku ?
anemon 16.02.2013 13:30
Pyszne ciasto w pięknym, rustykalnym stylu.
kate.500 06.02.2013 08:11
pysznosc
Aleksandraa 05.01.2013 17:09
fajne rustykalne ciacho :)
Katarzyna59 16.12.2012 10:53
super
MAR3STA 14.12.2012 18:58
pyszne ciasto
reniatka 08.12.2012 17:39
mmm EXTRA!
IZABELA29 07.12.2012 09:29
pysznie
ben-ka 07.12.2012 09:19
mnie też się bardzo podoba.
Wacław 06.12.2012 09:24
pyszny przepis :)
Ada-Gaba 05.12.2012 08:08
wspaniały przepis
mufinka79 04.12.2012 19:21
pychotka :)
RenataZ-et 04.12.2012 19:07
wow, ale pychotka!
SmakolykiJoanny 04.12.2012 18:38
Kruche ciasta u mnie są często moja rodzina je lubi a ty masz fajny przepis i pomysł :)
Dorota59 04.12.2012 17:58
fajne
adelajda 04.12.2012 16:57
ależ smakowity ! super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak