Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek budański

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dkg
orzechy włoskie 10 dkg
masło 20 dkg
jaja 3 szt
cukier puder 10 dkg
cytryna 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie:
biały ser 40 dkg
masło 10 dkg
cukier 10 dkg
cukier wanilinowy 1 szt
kasza manna 5 łyżek
jabłka 30 kosztele

Przepis i sposób przygotowania na: Placek budański

Kroki postępowania

1
Orzechy zmielić w rozdrabniaczu, otrzeć skórkę z wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej cytryny. Oddzielić żółtka jajek od białek. Zagnieść ciasto z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, zmielonych orzechów, masła, cukru pudru, żółtek i skórki z cytryny.Wstawić je na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części.
Krok 1 - Placek budański foto
2
Przygotować nadzienie. Ser zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Jabłka, najlepiej kosztele albo inne słodkie mało soczyste pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać jabłka z serem, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać kaszę mannę. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą.
Krok 2 - Placek budański foto
3
Jedną część ciasta chłodzić dalej a drugą rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i lekko podpiec.
Krok 3 - Placek budański foto
4
Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, zrobić z drugiej połowy ciasta rurki i ułożyć na masie.
Krok 4 - Placek budański foto
5
Piec w temperaturze 180/190 stopni około 40 minut.
Polecam.
Krok 5 - Placek budański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 21.11.2012 13:33
nie spotkałam się jeszcze z takim deserem, ale zdecydowanie warto się zapoznać :)
MAR3STA 19.11.2012 16:54
świetne i widać że kasza manna może być wykorzystywana na różne sposoby
IZABELA29 18.11.2012 16:19
szarlotka serowa :) świetnie musi smakować
IZABELA29 18.11.2012 16:18
to tak jakby szarlotka
misia53 18.11.2012 11:16
już czuję ten smak.... i wygląda apetycznie....
Anna169Hosz 17.11.2012 08:58
Nazwa od Budy- części Budapesztu:)
sylwia / sytofala 16.11.2012 20:58
nazwa też ciekawa bardzo :)
halina17 16.11.2012 16:19
Ciekawe ciasto.
ziutula
ziutula 16.11.2012 16:03
rarytasek deserowy
Mati13 16.11.2012 16:01
bardzo smaczny placek
treonina 16.11.2012 15:05
ładnie wyszedł :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak