Przepis i sposób przygotowania na: Placek bananowo - orkiszowy z figami
- placek bananowo - orkiszowy z figami
- ciasto z bakaliami
- placek bez białego cukru
- prosty do przygotowania
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę orkiszową jasną (typ 700) mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, cynamonem i szczyptą soli.
Jajka ubijamy z erytrytolem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Kolejno dodajemy banany z masłem i mieszamy ciasto łyżką lub szpatułką. Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.
KROK 2. Figi myjemy, osuszamy, odkrajamy ogonki i dzielimy każdy owoc na pół. Okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojone na pół figi.
KROK 3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka).