Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza ze szparagami

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nasza kuchnia oparta jest na sezonowych rarytasach. Szparagi do takich właśnie należą. 

Składniki:

Składniki:

mąka 450 gramów
drożdże suche 5 gramów
cukier 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
woda ciepła 300 mililitrów

Farsz:

szparagi zielone 250 gramów
passata pomidorowa 250 mililitrów
mięso mielone wieprzowe 200 gramów
ząbek czosnku 1 sztuka
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
pieczarki 4 sztuka
tarta mozzarella 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze szparagami

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.
Mięso smażymy na suchej patelni, dodajemy passatę pomidorową, czosnek, zioła. Smażymy przez chwilę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Na uformowane wg uznania ciasto wykładamy mięso, pokrywając całe. Układamy pokrojone pieczarki i szparagi wg uznania. Zapiekamy 20 min w temp. 180°C. Blaszkę wyciągamy, pizzę oprószamy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak