Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza z ricottą i karmelizowaną czerwoną cebulką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
mąka pszenna 2 szklanki
woda letnia 3/4 - 1 szklaki
drożdże suche 1 czubata łyżeczka
oliwa 2-3 łyżki
sól 1 płaska łyżeczka
ser ricotta 200 gram
cebula czerwona 200 gram
ocet balsamiczny 4 łyżki
masło klarowane 1 łyżka
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
sól do smaku
rozmaryn świeży wg uznania
szałwia wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pizza z ricottą i karmelizowaną czerwoną cebulką

Kroki postępowania

1
Mąkę tortową lub specjalną włoską do pizzy przesiać do miski i wymieszać z drożdżami instant i solą. Dolać letniej wody, oliwy i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, a najlepiej na całą noc wstawić do lodówki.
Krok 1 - pizza z ricottą i karmelizowaną czerwoną cebulką foto
2
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie cebulę z łyżeczką cukru. Smażyć 3-5 minut, aż zacznie brązowić a następnie wlać do niej ocet balsamiczny. Gdy odparuje doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu.
Krok 2 - pizza z ricottą i karmelizowaną czerwoną cebulką foto
3
Ciasto rozwałkować i ułożyć na papierze do pieczenia na blasze. Ja użyłam okrągłej formy do tarty żeby miała ładny kształt. Formę trzeba natłuścić.
Ciasto posmarować ricottą pomijając brzegi.
Krok 3 - pizza z ricottą i karmelizowaną czerwoną cebulką foto
4
Na ser ułożyć cebulkę.
Świeże zioła natrzeć oliwą żeby się nie spaliły i rozrzucić na cebuli.
Ciasto odstawić aż lekko podrośnie.
Krok 4 - pizza z ricottą i karmelizowaną czerwoną cebulką foto
5
Wstawić do pieca nagrzanego na 180-190 stopni i piec 12-15 minut.
Można podawać z keczupem.
Gotowe, smacznego.
Krok 5 - pizza z ricottą i karmelizowaną czerwoną cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.04.2017 10:40
Chętnie bym spróbowała.
Ada-Gaba 05.03.2014 07:33
"odjazdowa "pizza, brawo
Renata22 03.03.2014 17:54
ciekawie dobrane składniki, podoba mi sie;)
Katarzyna/kate1980 01.03.2014 18:56
świetnie wygląda
Alex_M 28.02.2014 12:41
ależ to musiało być pyszne :)
ONY_za_kare 27.02.2014 12:48
fantastyczna !!
Katarzyna59 27.02.2014 10:34
bajecznie wygląda
olkaaa 27.02.2014 07:39
wygląda kusząco
fotoviderek 27.02.2014 07:22
Rewelacja na talerzu :)
Christopher 26.02.2014 23:26
Ciekawa ta pizza,lubię karmelizowaną cebulę.
Mniam 26.02.2014 21:04
Takiej pizzy to nie jadłam, nawet o takiej nie słyszałam. Pomysł na prawdę ekstra :)
Romanowka 26.02.2014 18:56
ciekawy przepis, wygląda bardzo apetycznie!
WiktoriaGotuje 26.02.2014 18:52
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak