Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z patelni

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 38 g
mąka 2 łyż.
cukier 1/2 łyżecz.
sól 1/4 łyżecz.
mąka pszenna 3 szkl.
szynka 200 g
ser żółty 200 g
cebula 1 szt.
olej 5 łyż.
sos pomidorowy 4 łyż.
zioła 1 łyżeczka
woda 2 (ciepła)
woda 300 (ciepła)
papryka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z patelni

Kroki postępowania

1
Rozczyn: Do miseczki rozkruszam drożdże, dodaję do nich cukier, sól, 2 łyżki mąki i ciepłej wody. Mieszam całość rozcierając łyżką aby nie było grudek. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pizza z patelni foto
2
Ciasto na pizzę: Do miski przesiewam mąkę, dodaję wyrośnięty rozczyn drożdżowy i ciepłą wodę, dokładnie wszystko mieszam drewnianą łyżką. Zagniatam przez kilka minut, oprószam mąką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę ciasto na 4 równe części. Z każdej formuję kulkę, którą spłaszczam dłońmi oprószonymi mąką.
Krok 2 - Pizza z patelni foto
3
Obłożenie: Cebulę obieram, siekam w półplasterki i podsmażam do zeszklenia na rozgrzanej łyżce oleju na patelni, pozostawiam do ostudzenia. Szynkę kroję w paseczki, a oczyszczoną paprykę w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju, kładę 1/4 części ciasta i rozpłaszczam palcami aż ciasto przykryje całe dno patelni (średnica 24 cm). Wierzch smaruję 1 łyżką gęstego sosu pomidorowego, wykładam ostudzoną i podsmażoną cebulkę, pokrojoną szynkę, paprykę oraz starty ser żółty. Całość oprószam przyprawami i ziołami. Przykrywam patelnię pokrywką i smażę na dużym palniku, ale na niewielkim ogniu przez około 20-25 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i smażę jeszcze 5 minut.
Tak samo postępuję w przypadku pozostałych 3 części ciasta. Jeśli macie więcej patelni to możecie smażyć na dwóch jednocześnie.
Krok 3 - Pizza z patelni foto
4
Pizzę przekładam na talerz i podaję z sosem czosnkowym i/lub pomidorowym.
Krok 4 - Pizza z patelni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 16.07.2013 11:47
U nas ostatnio była z grilla :) Z patelni też fajny pomysł :)
Kolorowa 15.07.2013 19:30
Taka mini pizza, lubię takie bardzo ;>
migotka28 15.07.2013 17:53
ładnie wyglada ciekawe jak smakuje z patelni:)
Agata3 15.07.2013 15:17
pychotka :)
kupiska 15.07.2013 14:47
ladnie wyszla ta pizza z patelni
magdalea 15.07.2013 14:35
musi być pyszna, do wypróbowania:)
gosia1988 15.07.2013 14:17
fajny przepis
biatriss 15.07.2013 14:11
ciekawe! musze spróbowac
sasanka 15.07.2013 13:29
Muszę spróować bo czasami mam smak na pizze a nie chce mi sie czekać aż ciasto wyrośnie, aż je upiekę itp
Piotr-21 15.07.2013 13:19
musze zrobić
Barbara/zuza22_85 15.07.2013 13:09
he he fajny pomysł
Olga_SK 15.07.2013 13:05
Podoba mi się ten pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak