Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cieście chlebowym z sosem śmietanowo-koperkowym, cukinią i szparagami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 450 g
woda ciepła 200 ml
drożdże świeże 30 g
olej 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Sos

śmietana 18 proc 400 ml
maślanka 3 łyżki
koperek 1 pęczek
sól i pieprz 1 szczypta

Dodatki

ser żółty
cukinia
szparagi zielone
mozzarella małe kulki
kukurydza w puszce

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cieście chlebowym z sosem śmietanowo-koperkowym, cukinią i szparagami

1. Drożdże rozkruszyć wsypać do kubeczka wraz z cukrem.Zalać ciepłą wodą.Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15min. do wypłynięcia drożdży na wierzch i powstania pęcherzyków. Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą i pieprzem.Na środku zrobi dołek,wlać gotowy rozczyn wymieszany wcześniej z olejem. Zagnieść ciasto aż będzie miękkie i elastyczne.Przełożyć do czystego naczynia wysmarowanego olejem ,odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 h.
2.W między czasie szparagi podgotować ok5.min w osolonej wodzie ,cukinie pokroić w pół pasterki,kuleczki mozzarelli poprzekrawać na pół. Składniki na sos połączyć razem. Gotowe ciasto wyrabiać ponownie prze chwilę uderzając w nie pięścią. Podzielić na części , rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka. Boki każdego placka pozawijać do środka,posmarować sosem ,układać resztę składników. Ser,cukinię ,szparagi ,mozzarellę ,kukurydze oraz ponownie odrobinę sera. Piec pizzę 25 min w 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 12.01.2016 21:27
domowa najlepsza
SzczyptaChili 31.12.2015 10:54
Obłędnie :)
2milutka 30.12.2015 18:21
ale musi smakować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak