Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cienkim cieście z pikantnym ogórkiem, szynką parmeńską
Do miski robota wlewamy letnią wodę, drożdże, oliwę i przyprawy mieszamy, dodajemy 2 łyzki mąki i mieszamy, czekamy aż zacznie rosnąć.
Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ręcznie bądż robotem ok 10 min, ciasto ma się nie lepić do dłoni .
Przekładamy na deskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu by urosło.
Następnie wałkujemy na blaszkę z piekarnika i zostawiamy do podrośnięcia, w tym czasie szykujemy farsz.
FARSZ:
Kiełbasę, cebulę, sery, ogórka kroimy drobno w kosteczkę lub paseczki.
Szynkę parmeńską rwiemy dłońmi.
Oliwki w plastry
Na ciasto dajemy sos pomidorowy, równo pędzelkiem go rozsmarować, a następnie według uznania rozłożyć farsz w raz z serem, pieczemy ok 10-15 w tem 220 st pod koniec można zmniejszyć tem do 180st by się nie spaliła.