Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIZZA CARBONARA

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
woda 3/4 szklanki
oliwa 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
drożdże suche 4 gramy
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki

Sos

cebula 100 gram
śmietana kremowa 30% 150 ml
jogurt grecki 50 ml
oliwa 1 łyżka
parmezan 50 gram
oregano 1/4 łyżeczki
chili 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Dodatki

szynka parmeńska suszona 125 gram
pieczarki 100 gram
mozzarella w bloku 150 gram
oregano 1/4 łyżeczki

Porada

Użyłam chili w płatkach ale można użyć też zwykłe mielone.

Przepis i sposób przygotowania na: PIZZA CARBONARA

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski wraz z dodatkiem suchych drożdży i soli dodajemy oliwę,letnią wodę oraz suszoną bazylię i zagniatamy ciasto.Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut aby urosło.
Krok 1 - PIZZA CARBONARA foto
2
Gdy ciasto rośnie na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w pół plastry do zeszklonej cebuli dodajemy śmietankę i gotujemy do momentu aż zacznie gęstnieć wtedy dodajemy starty na tarce parmezan i wszystko razem jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 2 - PIZZA CARBONARA foto
3
Zdejmujemy patelnię z ognia i mieszając dodajemy jogurt najlepiej aby jogurt był w temperaturze pokojowej a następnie doprawiamy sos oregano,chilli oraz pieprzem i solą do smaku i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - PIZZA CARBONARA foto
4
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i formujemy z niego koło o średnicy 40 cm z podwyższonym brzegiem.Dużą blachę smarujemy oliwą i rozkładamy ciasto wykładamy sos i posypujemy 4 łyżkami sera mozzarella startym na tarce o grubych oczkach.
Krok 4 - PIZZA CARBONARA foto
5
Następnie układamy na pizzy plastry szynki parmeńskiej oraz pieczarki również pokrojone w plastry całość posypujemy pozostałą mozzarellą oraz oregano.Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 minut.
Krok 5 - PIZZA CARBONARA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Djlalux 14.02.2021 13:00
Niestety ktos chyba się nie zna sos słony jak cholera jestem kucharzem i zadko sie zdarza ze słucham porad innych amatorów ale chciałem się przekonać wic laiku posłuchaj jak dajesz parmezan to o nie dajesz soli taka mala uwaga
Doradca Smaku 15.02.2021 19:43
Witaj, rozumiem, że nie przypadł Ci ten przepis do gustu. Chcę jednak zauważyć, że pojęcie "słone" dla różnych osób może znaczyć co innego, a dla autora przepisu te proporcje mogły być "optymalne". Zachęcam do zapoznania się z innymi przepisami z tej kategorii. Znajdziesz tam przepisy Użytkowników, jak również kulinarnych autorytetów. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Ada-Gaba 25.02.2015 21:54
Pyszna pizza
Małgorzata Pin 25.02.2015 21:25
Pysznie wygląda.
madzialena19 25.02.2015 18:52
Dobra pizza.
Anna169Hosz 25.02.2015 17:43
Az ślinka cieknie!
Sroczka 25.02.2015 17:06
Pyszna pizza, zjadłabym kawałek.
IKrakowianka 25.02.2015 17:01
uwielbiam taką pizzę
Beatris 25.02.2015 16:59
Z chęcią zjadłabym kawałeczek...
Janina 25.02.2015 16:49
Mniam, pyszności;)
norweska20 25.02.2015 16:20
apetycznie u ciebie
Adam/ZUB3R 25.02.2015 14:59
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak