Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy 3 kg,
sól 4 łyżki,
ząbki czosnku 5 -6 szt,
korzeń chrzanu kawałek
koper świeży kilka gałązek,
woda ciepła na 4 litrowy słój,

Przepis i sposób przygotowania na: Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyć i układać warstwami w wyparzonym słoju.
Czosnek obrać i pokroić na połówki.
Warstwy ogórków przekładać gałązkami kopru ,ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu korzenia oraz liści chrzanu.
Ciepłą wodę wymieszać z solą i zalać ogórki.
Słój zakręcić i włożyć w ciepła miejsce.
Po dwóch dniach można zajadać.

Jeżeli ktoś lubi mocniej ukiszone to niestety będzie musiał trochę dużej zaczekać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.07.2017 19:01
Warto je zawsze robić.
gosia56 30.06.2017 13:05
Wczoraj zrobiłam pierwsze ogórki ale ja zalewam wrzątkiem
Bożena Matuszczyk 30.06.2017 08:36
Dziękuję.;)
Krzysztof15 30.06.2017 06:07
bardzo lubię
jagoda5913 30.06.2017 00:18
pyszne ogórki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak