Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ziemniaczane z mięsem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ostatnio dorwałem nieziemski przepis, przynajmniej tak mi się wydawało, na pierożki ziemniaczane. Brzmiało to dość niecodziennie, więc od razu przystąpiłem do działania. Zabawy z tym nie ma, ziemniaki można ugotować dzień wcześniej, pamiętając o tym, by je dobrze odparować.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 1.5 kilogram
mąka pszenna typ 550 1 łyżka
jajko 1 sztuka
masło klarowane 3 łyżki

Farsz:

mielona wołowina 350 gramów
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ziemniaczane z mięsem

Pierożki ziemniaczane z mięsem to prosty sposób na smaczny i łatwy do przygotowania obiad. Ciasto z ziemniaków bardzo fajnie się komponuje z mięsnym farszem. 

Kroki przygotowania

1

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i studzimy.

Przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajko i sól do smaku, mieszamy. Gdyby masa była za rzadka, można dosypać mąkę ziemniaczaną. Masa nie musi być "sztywna", jak do klusek śląskich. 

2

Posiekaną cebulę smażymy na maśle, dodajemy do mięsa. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą. 

3

Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy placuszki (najlepiej to robić w dłoniach oprószonych mąką). Na środek każdego kładziemy farsz z wołowiny, placki zamykamy tak, jak pierogi. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle.

Pierożki ziemniaczane z mięsem podawajcie ze smażoną cebulką i polane masełkiem. Pyszności!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak