Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ziemniaczane z mięsem
Pierożki ziemniaczane z mięsem to prosty sposób na smaczny i łatwy do przygotowania obiad. Ciasto z ziemniaków bardzo fajnie się komponuje z mięsnym farszem.
Kroki przygotowania
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i studzimy.
Przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajko i sól do smaku, mieszamy. Gdyby masa była za rzadka, można dosypać mąkę ziemniaczaną. Masa nie musi być "sztywna", jak do klusek śląskich.
Posiekaną cebulę smażymy na maśle, dodajemy do mięsa. Masę wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą.
Z przygotowanej masy ziemniaczanej formujemy placuszki (najlepiej to robić w dłoniach oprószonych mąką). Na środek każdego kładziemy farsz z wołowiny, placki zamykamy tak, jak pierogi. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle.