Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gramów
oliwa 2 łyżki
szpinak mrożony 450 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ser ricotta 135 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
woda letnia ok. 250 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Kroki postępowania

1

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem. 

Krok 1 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą foto
2

Dodajemy mrożony szpinak i smażymy razem do momentu rozmrożenia szpinaku i odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gdy szpinak przestygnie mieszamy go z ricottą.

Krok 2 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą foto
3
Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Krok 3 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą foto
4
Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką ciasto. Drugie z ciast trzymamy np. w torebce foliowej, żeby nie obeschło. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty.
Krok 4 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą foto
5
Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.
Krok 5 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą foto
6
W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi. Gotujemy aż do wypłynięcia pierogów.
Krok 6 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą foto
7

Podajemy z cebulką. Życzę smacznego!

Krok 7 - Pierogi ze szpinakiem i ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 26.06.2013 13:02
o to coś dl mnie
Mniam 26.06.2013 07:49
Pyszności takie pierożki.
Ola1984 26.06.2013 07:36
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem :) Pyszne połączenie z serem ricotta.
Stenka 26.06.2013 06:58
śliczne i smaczne pierożki
Róża1 25.06.2013 23:34
też mam ochotę na takie:-)
Sroczka 25.06.2013 23:21
Porcyjkę zjadłabym z apetytem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak