Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i borówkami Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pierogi, pierogi, kto ich nie lubi. Dziś mam przepis na pierogi z serem i borówkami. Ciasto jest mięciutkie i fajnie się z nim pracuje. A farsz dodajemy jaki nam się wymarzy.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 500 375 gramów
gorąca woda 190 mililitrów
sól 0.5 łyżeczki
olej 3 łyżki

Nadzienie:

twaróg półtłusty 600 gramów
kasza manna 4 łyżki
borówka amerykańska 1.5 szklanki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i borówkami Zewy

Mąkę przesiać do miski razem z solą. Do wody wlać olej i potem wodę wlewać do mąki i mieszać najlepiej widelcem. Gdy składniki się połączą wyrobić ciasto. Zostawić je w misce i zakryć drugą miską. Ciasto zostawić na pół godziny by odpoczęło.

Gdy ciasto odpoczywa wymieszać twaróg z manną, cukrem do smaku i borówkami. Potem wałkować ciasto na cienkie placki, nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi zabezpieczyć przez wysychaniem ściereczką. Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi podawać same lub polane słodką śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak