Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ricottą i grana padano z palonym masłem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

semolina 200 g
woda ciepła 30 ml
jajko 2 szt
ser ricotta 150 g
ser grana padano 100 g
masło
woda zimna 3 l
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ricottą i grana padano z palonym masłem

Kroki postępowania

1
Dodajemy dwa jajka do semoliny i powoli ciasto ugniatamy. Dodajemy stopniowo wodę cały czas ugniatając ciasto.
Krok 1 - Pierogi z ricottą i grana padano z palonym masłem foto
2
Ugniecione ciasto wsadzamy do miski i zawijamy spożywczą folią. Odstawiamy na 20-30 minut.
Krok 2 - Pierogi z ricottą i grana padano z palonym masłem foto
3
Dodajemy starty ser grana padano do ricotty i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy pod koniec solą.
Krok 3 - Pierogi z ricottą i grana padano z palonym masłem foto
4
Wałkujemy ciasto na bardzo cienką grubość. Wykładamy farsz i zamykamy pierożek ponownie ciastem. Łączymy ciasto robiąc wgłębienia palcami.
Krok 4 - Pierogi z ricottą i grana padano z palonym masłem foto
5
Gotujemy w osolonej wodzie pierogi przez około 5 minut. W między czasie topimy masło na średnim ogniu uważając aby się nie przypaliło. Powinno mieć orzechowy kolor.
Krok 5 - Pierogi z ricottą i grana padano z palonym masłem foto
6
Odcedzamy pierogi. Wykładamy na talerzu. Ścieramy świeży ser grana padano i polewamy palonym masłem.
Krok 6 - Pierogi z ricottą i grana padano z palonym masłem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.03.2016 11:27
świetne danie
Bernadeta1 07.03.2016 20:53
wyglądają bardzo apetycznie
halina17 28.02.2016 14:40
smaczne : )
jagoda5913 28.02.2016 13:59
pięknie wyglądają
tobi1989 28.02.2016 11:50
Pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak