Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z malinowym twarożkiem

4.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

mąka 3 szklanki
jajko 1 sztuka
woda letnia 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki letniego
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta

Farsz

ser biały 30-35 dag
maliny świeże 15 dag
cukier 1-2 łyżki do smaku

DODATKOWO

cukier do podania
śmietana do podania
maliny świeże do dekoracji

Porada

Ja pierogi podaje polane śmietana i posypane cukrem. Można także polać je po prostu masłem lub jogurtem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z malinowym twarożkiem

Kroki postępowania

1
Z mąki , jajka, wody, mleka, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła ( ja wycinam od szklanki). Na koła nakładamy farsz,
Krok 1 - Pierogi z malinowym twarożkiem foto
2
Sklejamy boki, formując pierogi.
Krok 2 - Pierogi z malinowym twarożkiem foto
3
FARSZ: Ser przekładamy do miski, dokładamy maliny i rozgniatamy całość widelcem do uzyskania jednolitej masy. Słodzimy do smaku.
Krok 3 - Pierogi z malinowym twarożkiem foto
4
Gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Na gotującą wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 min. Gotowe pierogi odcedzamy, przelewamy delikatnie wodą .
Krok 4 - Pierogi z malinowym twarożkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.06.2014 00:13
fajne, takie inne pierogi letnie.
romanrafal
romanrafal 08.06.2014 09:04
rewelacyjne pierożki,pycha
Edith85 08.06.2014 07:46
rewelacyjny pomysł
w mojej kuchni 07.06.2014 22:43
same pyszności do zjedzenia..
iziona 07.06.2014 21:52
Ale pyszności, bardzo podoba mi sie Twój sposób lepienia pierogów
pajbek 07.06.2014 19:27
Zjadłabym :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak