Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

kapusta kiszona 1/2 kg
ziemniaki ugotowane 400 g
cebula 2 średnie
masło klarowane 150 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
pieprz ziołowy

Ciasto

mąka pszenna 600 g
jajko
olej 1 łyżka
woda letnia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

Jest to przepis mojej babci,farsz z kapusty i ziemniaków jest lżejszy niż z grzybami a równie smaczny i mogą go jeść dzieci.

Kapustę zalewamy wodą, gotujemy do miękkości,studzimy,odciskamy,siekamy nożem. Ziemniaki gotujemy,przeciskamy przez praskę studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle i oleju,solimy do smaku. Do miski wkładamy kapustę,2 łyżki usmażonej cebuli bez tłuszczu,(reszta cebuli zostaje do okraszenia) i tyle ziemniaków, aby farsz miał lekko kwaskowy smak,im kapusta kwaśniejsza, ziemniaków dajemy więcej przyprawiamy wszystko solą ,pieprzem i pieprzem ziołowym i mieszamy. Zagniatamy ciasto,lepimy pierogi,gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia Gotowe polewamy masłem z cebulą. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 21.12.2023 13:37
U mnie w domu dodaje się jeszcze pokruszony twaróg do farszu. Są pyszne.
berys18 06.12.2016 13:43
w takiej wersji jeszcze nie jadłam, ciekawa odmiana dla pierogów
ben-ka 06.12.2016 08:42
Nie jadłam jeszcze takich pierogów.
Franciszek 06.12.2016 01:40
ciekawy pomysł
w mojej kuchni 06.12.2016 00:44
pyszniutkie pierogi
MAR3STA 05.12.2016 22:11
uwielbiam takie pierożki
benka 05.12.2016 19:14
Polecam są bardzo smaczne :)
pestka 05.12.2016 19:09
bardzo smaczny obiad
halina17 05.12.2016 18:59
Z takim farszem nie jadłam jeszcze pierogów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak